Suomen Kauppakeskusyhdistys ry järjestää vuosittain kilpailun, jossa valitaan Suomen merkittävin kauppakeskusteko. Haluamme kilpailun avulla palkita ja nostaa esiin positiivisia kauppa- ja palvelukeskuksiin liittyviä tekoja. Samalla haluamme jakaa hyviä käytäntöjä kehittäen siten toimialaa ja sen palvelukykyä.
Kilpailuun voi osallistua monenlaisilla teoilla. Teot voivat olla suuria tai pieniä ja ne voivat liittyä joko kaupallisiin keskuksiin tai kehitysprojekteihin. Kilpailuun voi siis osallistua erilaiset toimijat, kuten kauppakeskusjohto, omistajat, kehittäjät, konsultit, kunta ja palvelutarjoajat, erilaisilla teoillaan. Kauppakeskustekoja voivat olla muun muassa uuden kauppakeskuksen toteutus, avaus, laajennus tai uudistus, markkinointiteko, ympäristöteko, innovaatio tai uusi konsepti.
Kilpailun kriteerit >
VASTUULLISUUS
Kauppakeskus Stella: Lähituottajatapahtuma Kauppakeskus Stellassa
Kauppakeskus Stella kutsui syksyllä 2022 alueen lähituottajia kokoontumaan Stellaan yhteisen toritapahtuman merkeissä. Lähituotanto, paikallisuus sekä alueemme elinvoimaa lisäävät palvelut ovat Etelä-Savossa tärkeitä painotettavia asioita, jonka vuoksi Stella halusi tarjota tapahtumaan mukaan lähteville lähituottajille promootiopaikan Stellan Tähtitorilta veloituksetta. Stella ja lähituottajat saivat yhdessä aikaan upean paikallistapahtuman, jonka pääosassa olivat lähituottajat ja heidän monipuolinen tuotetarjontansa. Tähtitorilla keskusteltiin monipuolisesti lähituotannosta ja jaettiin tietoa tapahtumaan osallistuneille asiakkaille lähituotannon tärkeydestä. Tapahtuma sai kiitosta niin asiakkailta, kuin tapahtumaan osallistuneilta lähituottajilta sekä Stellan liikkeiltä. Tapahtuma nosti selvästi Stellan kävijämäärää. Positiivisen palautteen myötä Stella jatkaa vastaavien tapahtumien järjestämistä.
Kauppakeskus Koskikeskus: KOOVEE goes Koskikeskus
Koovee on tunnettu paikallinen urheiluseura, jolla on poikkeuksellisen laaja lajivalikoima. Seura järjesti yhdessä Koskikeskuksen kanssa kauppakeskuksessa viikonlopun mittaisen avoimen tapahtuman, jossa esiteltiin eri urheilulajeja. Jokaisella oli mahdollisuus päästä kokeilemaan itseään kiinnostavaa urheilulajia. Paikalla oli paljon seuran jäseniä, mutta myös paljon innokkaita ihmisiä, jotka halusivat päästä testaamaan uutta lajia iästä riippumatta. Tapahtuman tarkoituksena oli edistää lajitietoutta sekä kannustaa liikkumaan. Yhteistyö KOOVEEn kanssa jatkui sisäsuunnistustapahtumalla tammikuussa 2023. Tapahtumalla edistettiin sosiaalista vastuuta kannustamalla ja mahdollistamalla eri liikkumisen muotoja kaiken ikäisille.
Kauppakeskus Matkus: Mielen hyvinvoinnin vuosi
Pohjois-Savon alueen mielet eivät tutkitusti voi hyvin, vaan itse asiassa Suomen maakunnista huonoiten. Siksi kauppakeskus Matkus halusi lähteä mukaan edistämään alueensa mielen hyvinvointia ja tuoda tärkeää teemaa näkyvämmäksi. Mielen hyvinvoinnista tuli Matkuksen 10 v. juhlavuoden teema, joka näkyi kauppakeskuksessa läpi vuoden aiheen nostamisella ja käytännön teoin. Cup of Therapyn eläinhahmot johdattivat asian äärelle visuaalisessa ilmeessä, ja niiden johdolla Matkuksen somekanavissa näkyivät myös Maanantaimiete- sekä Mielituokio-videot, jotka käsittelivät mielen hyvinvoinnin aiheita. Juhlavuoden aikana kauppakeskukseen avattiin myös Mielitila, jossa järjestöt ja yhdistykset järjestivät kaikille avointa toimintaa ja kohtaamisia. Viikoittaisia vieraita olivat muun muassa Perheentalo, Pop up Nuokkari sekä Isä&lapsi kerho. Matkus oli mukana myös Pohjois-Savon Mieliteko-hankkeessa, ja esimerkiksi Mieliteon Kehukoppi näkyi käytävillä eri tapahtumien aikana. Henkilökunnan hyvinvointia tukemaan perustettiin puolestaan kaikille työntekijöille avoin ja maksuton Wellness-huone. Vuoden lopussa Matkus lahjoitti osan Matkus-lahjakorttien myynnistä paikalliselle Zemppari-toiminnalle, jonka järjestäjänä toimii Nuorten Palvelut ry. Työ mielen hyvinvoinnin hyväksi jatkuu Matkuksessa myös tulevaisuudessa, sillä se on #jokamielenoikeus.
Kauppakeskus Puuvilla: Arjen teot ratkaisevat – myös kierrätysasteen ja asenteen kehittämisessä
Kauppakeskus Puuvillan toiminnassa ympäristövastuu on näkynyt alusta asti hiilidioksidipäästöjen vähentämisenä ja uusiutuvan energian hyödyntämisenä. Viime vuosina olemme satsanneet toiseen keskeiseen ympäristövastuun osa-alueeseen: kierrätysasteen parantamiseen ja kiertotalouden edistämiseen. Jätteen määrän ja haitallisuuden vähentäminen on yhteinen haaste, ja kauppakeskukset voivat olla suunnannäyttäjiä jätteiden kierrätyksessä. Siksi olemme Puuvillassa panostaneet syntypaikkalajitteluun ja sen kehittämiseen yhdessä vuokralaistemme kanssa. Tavat ja asenteet muuttuvat hitaasti – myös jätteiden oikeaoppisen lajittelun osalta. Jatkuva informaatio ja kierrätysopastus ovat olleet onnistuneen jätehuollon avaintekijöitä. Vuonna 2022 Puuvillan kierrätysaste oli 69 % samaan aikaan, kun paransimme sekä asiakas- että myyntiennätyksiämme. Tavoitteenamme on sitouttaa vuokralaiset lajittelemaan vielä tarkemmin. Kehitys on ollut hyvää, ja sellaisena haluamme sen myös jatkuvan. Yhdessä.
Kaupunkikeskus Lippulaiva: Lippulaivan UNICEF Blue Dot -tila
Lippulaivassa vastuullisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota, ja konkreettisilla teoilla panostetaan myös sosiaaliseen vastuuseen ja yhteisöllisyyteen. Yhteistyössä UNICEFin kanssa toteutettiin UNICEF Blue Dot -tila, jossa esiteltiin järjestön työtä. Lisäksi tila toimi myös yhteisöllisenä kohtaamispaikkana. Lippulaivan UNICEF Blue Dot -tilan tavoitteena oli tutustuttaa sekä uusia että nykyisiä lahjoittajia järjestön toimintaan. Tila sai nimensä UNICEFin Blue Dot -konseptista, jollaisia on avattu mm. Ukrainaan ja sen naapurimaihin pakolaisreittien varrelle auttamaan kriisialueilta pakenevia lapsia ja perheitä. Tilassa oli lapsille leikkialue, ohjelmaa lapsille ja aikuisille sekä hyväntahdon lähettiläiden vierailuja. Yhteistyö oli onnistunut ja konkreettinen tapa tuoda hyväntekeväisyysjärjestön toimintaa tutuksi asiakkaille osallistavalla tavalla.
Sampokeskus: Pohjoiskalotin vastuullisin keskus palvelee Rovaniemen sydämessä
Sampokeskuksen tekemisen keskiössä on ollut sosiaalinen vastuu ja uusiutuvan energian käyttöönotto sekä niiden merkittävyys kauppakeskusliiketoiminnan kehittymiselle. Rovaniemen Sampokeskus on onnistunut täyttämään toisen kerroksen tyhjät tilat terveyspalveluilla, mikä paransi käyttöastetta noin 6 %. Uudet terveyspalvelut, kuten hammaslääkäriasema ja Silmäasema, lisäsivät kaupunkikeskuksen sosiaalista merkitystä ja elinvoimaa. Vuokralaistyytyväisyyskyselyt otettiin käyttöön vuonna 2022, ja vuokralaisten kanssa järjestettiin säännöllisiä tapaamisia. Lisäksi Sampokeskus oli mukana perustamassa Rovaniemen Elävä Kaupunkikeskusta -yhdistystä, jonka tavoitteena on lisätä keskustan viihtyisyyttä ja tapahtumatuotantoa. Energiaremontti on parantanut kiinteistön energiatehokkuutta, ja aurinkosähköjärjestelmä tuottaa noin 4 % kiinteistön sähköstä vuosittain. Liikevaihto kasvoi vuodessa 29 % ja kävijämäärät 24 % – nämä ovat hyviä tunnuslukuja matkalla monipuoliseksi kaupunkikeskukseksi.
Redi: Redin vastuullisuustekojen vuosi – ympäristövastuu Kalasataman keskuksessa
Vuosi 2022 oli Redin vastuullisuustekojen vuosi. Alusta asti ympäristö edellä suunnitellun Kalasataman keskuksen ympäristövastuu kiteytyy kolmeen asiaan: ihmisten osallistamiseen, päivittäiseen jätehuoltoon ja hyvään kierrätysasteeseen. Hyötykäyttöaste oli 100 % ja kierrätysaste saavutti joulukuussa 73 %. Tuloksista hyötyvät ilmaston lisäksi Redin omistajat ja vuokralaiset, sillä ne vaikuttavat suoraan ylläpitokustannuksiin ja tuovat Redille tuloja. Vuonna 2022 panostettiin jatkuvaan koulutukseen, jätehuoltotilojen ylläpitoon ja ympäristöystävällisiin päätöksiin. Uusia tiloja suunniteltaessa hyödynnetään jo olemassa olevia vaihtoehtoja. Esimerkiksi 45 % puretuista lasiseinistä ja 90 % seinävanereista ja metallituista hyödynnettiin suoraan uudestaan. WC-kalusteiden osalta päästiin lähes 100 % prosenttiin. Loput remonttimateriaalit varastoitiin ja tullaan myymään eteenpäin, jos niillä ei ole Redissä tarvetta.
Hansakortteli: Hansamalli – Yhteistyöllä, avoimuudella ja kuuntelemalla turvallisempi tila kaikille
Hansakortteli on nostanut esiin nuorten pahoinvointina näkyviä ilmiöitä, jotka eivät kosketa vain Hansakorttelia tai Turun ydinkeskustaa, vaan kaikkia yhteiskunnassamme. Hansakortteli on myös toiminut aiheen ympärillä veturina ja koonnut eri sidosryhmät miettimään ja edistämään toimia, miten pahoinvoinnista johtuvaan häiriökäyttäytymiseen voitaisiin puuttua yhdessä ja eri sektoreilla. Työstä on muotoutunut oma Hansamalli. Hansamalli on monialaista ja tiivistä yhteistyötä, joka yhdistää nuoret ohjaajat, poliisin, kaupungin, kolmannen sektorin toimijat sekä Hansakorttelin. Se tarjoaa nuorille osoitetun turvallisen ja avoimen tilan, jossa voi tavata kavereita ja jutella tai pelata, ja on siten vaihtoehto toimettomana oleskelulle kaupungilla tai kauppakeskuksessa. Nuoret saavat myös tarvittaessa tukea ja ohjausta aikuisilta. Sidosryhmien tiedon lisääminen, kuuntelu ja osallistaminen ovat keskeinen osa Hansamallia. Tärkeitä arvoja ovat myös kuulumisen tunne sekä tilojen ja muiden ihmisten kunnioitus. Hansamallin päämääränä on varhainen puuttuminen ongelmiin, sekä niiden ennaltaehkäisy, jossa voidaan tarvittaessa hyödyntää eri ammattilaisten osaamista.
Sponda: Kestävän kehityksen edelläkävijä
Viime vuonna Sponda oli viiden vastuullisimman yrityksen joukossa maailmanlaajuisessa Global Sector Leader -arvioinnissa. Kaikki kauppakeskuksemme, Ratina, Forum, Citycenter, Elo ja Zeppelin, ovat käytönaikaisen energiakulutuksen osalta täysin hiilineutraaleja. Kiinteistöjen energiatehokkuutta on parannettu energiatehokkuustoimenpiteillä, ja Forumissa, Elossa ja Citycenterissä tuotetaan aurinkosähköä. Spondan energiatehokkuusohjelman tavoitteena on vähentää kiinteistöjen energiankulutusta 20 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Kaikilla kauppakeskuksillamme on myös kansainvälinen BREEAM tai BREEAM In-Use -ympäristösertifikaatti. Vastuullisuus merkitsee meille myös yhteisöllisyyttä. Kauppakeskuksemme järjestävät erilaisia hyväntekeväisyystapahtumia, kuten ilmaiskonsertteja, koululaisten loma-aktiviteetteja, urheilu-, kulttuuri- ja tiedetapahtumia ja erilaisten hyväntekeväisyystahojen, kuten UNICEFin ja SPR:n promootioita ja keräyksiä.
Kauppakeskus Jumbo-Flamingo: Vastuullisuusohjelma
Jumbo-Flamingo on myynniltään Suomen suurin kauppakeskus, ja haluamme olla kokomme veroisia myös ympäristövastuun ja sosiaalisen vastuun kantamisessa. Olemme tehneet kattavan vastuullisuusohjelman, jossa asetimme tavoitteeksemme olla vuoteen 2030 mennessä Suomen vastuullisin kauppakeskus, reilu työpaikka tuhansille ja Vantaan paras naapuri. Olemme mm. kirjauttaneet palveluntuottajien sopimuksiin vastuullisuusvaatimukset, toteuttaneet Vantaan kaupungin kanssa merkittävän Megarekry-tapahtuman ja avanneet kauppakeskukseen kaikille avoimen ja maksuttoman co-working-tilan. Jumbon Suomen suurimmilla lämpöpumppujärjestelmillä on myös saavutettu merkittäviä päästövähennyksiä. Vastuullisuuden kehittämisellä vahvistamme kauppakeskuksen brändiä, parannamme asiakaskokemusta sekä saamme motivoituneempia työntekijöitä ja huomattavia kustannussäästöjä. Teemme myös laaja-alaista yhteistyötä lähialueen yhteisöjen kanssa.
Kauppakeskus Revontuli: Nuorisotila kauppakeskuksessa jo viidettä vuotta - uusi parempi tila vuonna 2022
Poppari on Kauppakeskus Revontulessa sijaitseva nuorten tila, jota ylläpitää Rovaniemen kaupunki. Popparissa nuoret voivat tavata ystäviään mukavan tekemisen merkeissä. Paikalla olevat nuoriso-ohjaajat tarjoavat myös ohjaamista ja neuvontaa. Poppari on toiminut Revontulessa jo yli 5 vuoden ajan. Ennen Popparia nuorisoa hakeutui hengailemaan Revontuleen, vailla mielekästä tekemistä, aiheuttaen aika ajoin metelöintiä, sotkemista ja pieniä järjestyshäiriöitä. Tästä syntyi idea perustaa nuorille oma tila kauppakeskukseen. Vuonna 2022 kauppakeskus tarjosi Popparille uutta parempaa tilaa kauppakeskuksessa. Isompi ja käytännöllisempi tila sopii paremmin juuri Popparin toiminnoille. Popparin nuorisotila koetaan sekä asiakkaiden että vuokralaisten keskuudessa tärkeäksi osaksi Revontulen palvelutarjontaa. Revontuli on, ja aikoo jatkossakin olla, mukana edistämässä nuorten hyvinvointia ja kehittämässä paikallista yhteistyötä.
Vuoden kauppakeskusteko -kilpailussa kisattiin neljässä kategoriassa. Kilpailun voittajateot näyttävät, että suomalaiset kauppakeskukset haluavat panostaa yhteisöllisyyteen ja lähialueen sujuvan arjen kehittämiseen. Voitot nappasivat Lippulaiva Espoosta, helsinkiläiset Kaari ja Kamppi Helsinki sekä Mylly Raisiosta.
Lue lisääUudet palvelut: Kauppakeskus Kaari
Vastuullisuus: Kaupunkikeskus Lippulaiva
Digitaalisuus: Kamppi Helsinki
Markkinointi ja viestintä: Kauppakeskus Mylly
Kunniamaininta: Kauppakeskus Koskikeskus
Kunniamaininta: Kauppakeskus Espen
Kunniamaininta: Clear Channel -kauppakeskusverkosto
Lue lisää vuoden 2022 voittajista >
Voittaja: Mall of Tripla
Kunniamaininta: Kauppakeskus Lohi
Kunniamaininta: Hansakortteli & Mylly
Erityismaininta: Iso Omena, Myyrmanni & IsoKristiina
Erityismaininta: Lähipalvelukeskus Hertsi
Lue lisää vuoden 2021 voittajista >
Voittaja: Kauppakeskus Rinteenkulma
Kunniamaininta: Kauppakeskus Hansakortteli
Rohkeusmaininta: Kauppakeskus Valkea
Lue lisää vuoden 2020 voittajista >
Voittaja: Kauppakeskus Skanssi
Lue lisää vuoden 2019 voittajasta >
Voittaja: Kauppakeskus Pikkulaiva
Kunniamaininta: Easton Helsinki
Lue lisää vuoden 2018 voittajista >
Voittaja: Kauppakeskus Kamppi
Kunniamaininta: Kauppakeskus Itis
Lue lisää vuoden 2017 voittajista >
Voittaja: Kauppakeskus IsoKristiina
Lue lisää vuoden 2016 voittajasta >
Voittaja: Kauppakeskus Puuvilla
Kunniamaininta: Kauppakeskus Goodman
Lue lisää vuoden 2015 voittajista >
Voittaja: Kauppakeskus Trio
Lue lisää vuoden 2014 voittajasta >
Voittaja: Kauppakeskus Willa
Kunniamaininta: Kauppakeskus Elo
Lue lisää vuoden 2013 voittajista >
Voittaja: Kauppakeskus Stella
Kunniamaininta: Kauppakeskus Mylly
Lue lisää vuoden 2012 voittajista >
Voittaja: Kauppakeskus Sello
Lue lisää vuoden 2011 voittajasta >
Voittaja: Kauppakeskus Akseli
Kunniamaininta: Rajalla På Gränsen -keskus
Lue lisää vuoden 2015 voittajista >
Suomen Kauppakeskusyhdistys ry
Annankatu 24, 2. krs.
00100 Helsinki
FINLAND